Αυξάνονται τα ψευδή διδακτορικά διπλώματα στη χώρα μας

Αυξάνονται τα ψευδή διδακτορικά διπλώματα στη χώρα μας

Αρ. Πρωτ. 13658/22.03.2011 

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Πλήθος καταγγελιών φτάνουν καθημερινά για πλαστά διδακτορικά διπλώματα στη χώρα μας. Οι καταγγελίες από τους ενδιαφερόμενους είναι αρκετές, αλλά η αδράνεια του αρμόδιου Υπουργείου για τη διενέργεια ελέγχων επίσης μεγάλη. Μάλιστα πολλά από τα διδακτορικά διπλώματα, που έρχονται από βαλκανικές χώρες, έχουν κατατεθεί και αποτελούν τίτλους προαγωγών και επιδομάτων. Κάποια κολλέγια που συνεργάζονται, με διαφημιστικές καταχωρήσεις επιχειρούν να πείσουν ότι χορηγούν τίτλους σπουδών με ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα. Μάλιστα αυτό παρατηρείται στα επιστημονικά πεδία της νομικής επιστήμης και της άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος.

Στη χώρα μας, αρμόδιος Οργανισμός για την αναγνώριση πτυχίων και τίτλων της αλλοδαπής είναι ο ΔΟΑΤΑΠ. Εντούτοις, όμως, σωρεία ψευδών διδακτορικών συρρέει ανεξέλεγκτα. Ο χώρος της παιδείας κατακλύζεται από τέτοιους τίτλους. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να αναστρέψει την εικόνα και να εντείνει τους ελέγχους για την ύπαρξη τέτοιων διπλωμάτων. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να μοχθούν για να λάβουν ένα διδακτορικό και άλλοι να λαμβάνουν πλαστά και ψευδή διπλώματα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι και να σταματήσουν να υπάρχουν και να αναγνωρίζονται  ψευδή διδακτορικά στη χώρα μας;

Απάντηση Υπουργείου